Saturday, June 12, 2010

TG NIK AZIZ DICADANGKAN MENJADI MURSYIDUL AM PAKATAN RAKYAT

KOTA BHARU:

Muktamar PAS kali ke-56 pagi ini hari mencadang diangkatkan kedudukan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Mursyidul Am Pakatan Rakyat memandangkan kewibawaan yang ada pada dirinya.

Perwakilan Perlis berkata, Menteri Besar Kelantan itu wajar diberi kedudukan lebih tinggi bukan lagi sekadar Mursyidul Am PAS sahaja memandangkan penerimaan pelbagai parti terhadap kepemimpinannya.

Sebelum ini Tuan Guru Nik Abdul Aziz disenaraikan dalam kumpulan 500 pemimpin dunia Islam oleh sebuah majalah antarabangsa.

Perwakilan itu juga berkata, pemimpin-pemimpin PAS usah berkokok berderai derai tetapi ekor berlumuran tahi, dengan hanya menyalahkan orang lain semata-mata secara terbuka.

Sedangkan kata beliau orang PAS sudah alami pelbagai proses tarbiah dan tidak perlu dilabelkan mereka dengan macam-macam tomohan.

"Saya juga kecewa kerana pemimpin kita lambat mengeluarkan kenyataan bagi menyatakan pendirian PAS terhadap isu semasa yang berlaku, lebih malang lagi ada pula percanggahan kenyataan di kalangan pimpinan.

"Oleh itu saya cadangkan ketangkasan ini perlu ada bagi menangani isu semasa yang berlaku. "Pemimpin perlu cepat menjawab isu, jangan biarkan ahli menjadi keliru," katanya.

Perwakilan Sabah, Muhd Nasir berharap ada seorang anggota parlimen PAS bertugas secara khusus untuk membongkar isu yang berlaku di Sabah terutamanya membabitkan permasalahan pengambilan tanah-tanah rakyat dan gejala sosial.

Kata beliau hampir 30 kawasan tanah di Sabah dirampas kerajaan negeri, sedangkan tanah itu diusahakan lebih 30 tahun dan membuahkan hasilnya.

"Tetapi malangnya tiba-tiba hak rakyat itu telah dinafikan begitu sahaja oleh kerajaan negeri. Contohnya di Landau peserta yang memohon 370 peserta tetapi telah dinafikan hak mereka mengusahakan tanah sekian lama.

"Peserta berkenaan datang ke Kuala Lumpur menghantar memorandum bantahan kepada kerajaan. Kita mahu anggota-anggota parlimen PAS membela masalah itu dan dibawa ke parlimen untuk diketengahkan sebagai isu rakyat," katanya.

Beliau juga melahirkan rasa syukur kerana Ahmad Dollah dilantik sebagai wakil Sabah dalam jawatankuasa PAS Pusat.

Katanya diharap Ahmad dapat memainkan peranan dengan lebih berkesan dalam jawatankuasa berkenaan dengan membawa suara-suara daripada Sabah.


* Sumber http://harakahdaily.com

No comments: