Friday, July 16, 2010

UMNO-BN KABURI KENAIKAN HARGA PETROL & BARANGAN DENGAN ISU CURI PASIR

SHAH ALAM:

Rakyat hari ini dikejutkan dengan kenaikkan harga petrol sebanyak 5 sen bagi petrol dan diesel yang akan berkuatkuasa tengah malam ini.

Keputusan yang dibuat secara drastik ini menunjukkan kerajaan Umno-Barisan Nasional seolah-olah cuba menutup isu kenaikkan bahan bakar itu dengan memperbesar-besarkan isu penyelewengan pasir di Selangor.

Timbalan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri, Syed Shahir Syed Mohamud yang dihubungi Suara Keadilan berkata tindakan Umno-BN yang memperbesarkan isu curi pasir dengan cara yang cukup licik untuk menutup kelemahan dalam isu berkaitan kepentingan rakyat.

"Tindakan menaikkan harga petrol ini sebenarnya akan menyebabkan kesan dan impak negatif kepada rakyat bawahan.

"Pakatan Rakyat memandang serius perkara ini memandangkan rakyat di bawah semakin tidak selesa dengan tindakan itu yang akan menyebabkan kos barangan lain meningkat," ujar beliau.

Kenaikan itu katanya akan menimbulkan kemarahan rakyat bawahan terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang sebelum ini mewar-warkan gagasan 1Malaysia yang kononnya mendahulukan rakyat.

Mengenai isu penyelewengan pasir di Selangor, Syed Shahir berkata prinsip Pakatan Rakyat sememangnya menentang segala bentuk penyelewengan.

"Isu penyelewengan pasir ini bukan isu semalam tetapi telah berlaku hampir 30 hingga 40 tahun lepas semasa zaman Umno-BN menjadi kerajaan di Selangor

"Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo nampaknya ingin menjadi juara dalam hal ini sedangkan semasa beliau menjadi Menteri Besar tidak ada sebarang usaha yang dibuat dalam memerangi isu penyelewengan dan kecurian pasir di negeri ini.

"Kita tidak mahu menutup isu ini bahkan kita menentang kerana ia bukan sahaja memberi kesan kepada orang ramai tetapi juga kepada alam semulajadi," tegas beliau.

Beliau juga mneyeru pihak berkuasa seperti polis, Jabatan Alam Sekitar dan kerajaan negeri khususnya agar mengambil tindakan yang tegas terhadap pihak yang terbabit dalam kegiatan mencuri pasir.


* Sumber http://Suara-Keadilan.com

No comments: